Páteř jako základ

Zažili jste někdy bolesti v zádech? Jelikož čtete tento článek, domnívám se, že ano. Některé zdroje uvádějí, že s bolestí zad se během svého života setká téměř 85 % populace. Já bych si troufala doplnit, 85 % populace ve vyspělých zemích.  I to nám napovídá více o příčinách bolesti zad.

Funkce páteře

Páteř jako

  • Kostěný sloupec složený z obratlů a plotének a tvoří asi třetinu výšky těla. V horní části je spojena s lebkou a ve spodní části křížovou kostí s pánví.
  • Základ kostry, osa těla a především nosný pilíř, který nese celou tíhu vašeho těla.
  • Zajišťuje pohyb trupu i končetin, proto musí být pohyblivá a pevná.
  • Ochrana míchy.
  • Je spjata s dušeními stavy a náladami.

Úseky páteře, její zakřivení a význam

Oblasti páteře:

  • Krční
  • Hrudní
  • Bederní
  • Kost křížová
  • Kostrč

Při pohledu zezadu je páteř rovná. Vybočení páteře se označuje jako skolióza. Z boku páteř připomíná písmeno S. Odtud pochází tzv. esovité zakřivení páteře, které zlepšuje stabilitu páteře, pružnost a tlumí otřesy při chůzi či doskoku. Zakřivení páteře se vyvíjí postupně, tudíž miminka po narození mají páteř rovnou. Postupem času, tím jak dítě zvedá hlavičku, se formuje krční prohnutí a stojem a chůzí vzniká bederní prohnutí.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Krční páteř je prohnutá dopředu,  mluvíme o krční lordóze. Krční páteř tvoří 7 drobných krčních obratlů, které drží hlavu a umožňují její otáčení a naklánění. Krční páteř je nejpohyblivější, ale  také nejzranitelnější.

Hrudní páteř je vyklenutá dozadu,  mluvíme o hrudní kyfóze. Hrudní páteř tvoří 12 silných hrudních obratlů, které spolu s žebry a kosti hrudní tvoří hrudní koš.

Bederní páteř tvoří 5 bederních obratlů. Bederní obratle jsou nejmohutnější, nesou tíhu hlavy, trupu s orgány a horními končetinami. Bederní páteř je prohnutá dopředu do lordózy, přičemž optimální míra tohoto prohnutí má zásadní vliv na bolesti v zádech.
Bederní páteř je napojena křížovou kostí na pánev. 

Páteř je zakončena ocáskem tzv. kostrčí, kterou tvoří 4 5 srostlých obratlů. Na kostrč se upínají svaly pánevního dna a její funkce bývá často podceňována.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat