Tři rady pro zdraví a imunitu: buďte jako kolibřík

Mám pro vás doporučení, která vám přijdou k duhu kdykoliv. Teď, v době, kdy většinu lidí zajímá zdraví ještě o něco víc než obvykle. I později, až přejde vlna toho nejhoršího, s čím se momentálně potýkáme. Udržujte se v psychické a fyzické pohodě, jezte zdravě a kvalitně spěte. Pomůžete tak nejen sobě, ale i svému okolí nejvíc, jak jen můžete.

Zdraví máme jen jedno. Tak na to myslete

A cože dělá v nadpisu a ilustrační fotce ten kolibřík?! Povím vám kratičký příběh, který jsem slyšela před pár lety. 

V pralese hoří. Staleté stromy, nádherné květiny, všechno nemilosrdně stravují požáry. Požár se rychle šíří a zvířata prchají, seč jim síly stačí. Jediný kolibřík nabírá vodu z tůňky do zobáčku a létá s ní nad plameny. Tam krůpěj upustí a pokaždé vrací se pro další. 

Jeho počínání se podiví opice. “Co to děláš?” ptá se nechápavě. 

“Dělám, co mohu,” odpoví kolibřík.  

Shledávám jakousi paralelu mezi tím, jak momentálně vypadá situace okolo šíření koronaviru a opatření, která virus způsobil. A tím, jak se v takové situaci člověk může zachovat. Zatímco ostatní v pralese panikaří, kolibřík se uchýlí k jednání, které sice zdánlivě nedává smysl, pro něho však má obrovský význam. Protože dělá to, co zrovna může. 



Co teď dělat pro zdraví 

Také to, co zrovna můžete: myjte si častěji ruce, nesahejte si na obličej a pijte po čtvrthodinách pár doušků teplého nápoje. Pokud vám není dobře, zůstaňte doma a počkejte, co se bude dít. Pokud se necítíte dobře, nemusíte mít nutně koronavirus. Zato při cestě do nemocnice a čekání na testy (které vám stejně nejspíš nikdo neudělá, protože kapacity prostě nejsou) významně zvýšíte pravděpodobnost, že se se zdrojem nákazy setkáte. 

Místo toho podpořte maximálně své zdraví a imunitu. 

  • Udržujte se v maximální psychické a fyzické pohodě. Den vám příjemně nastartuje třeba moje ranní rozcvička. Zařaďte si do programu jakýkoliv pohyb a hned se budete cítit lépe. 
  • Dbejte o zdravou a plnohodnotnou výživu. Lidé sice v panice ve velkém vykoupili trvanlivé potraviny, právě těm však v drtivé většině chybí ony důležité živiny, které jsou pro zdraví klíčové. Pokud pátráte po užitečných a ověřených radách, doporučuji stránky Margit Slimákové, výživové specialistky, která opravdu ví, o čem mluví. 
  • Snažte se si za každou cenu dopřát kvalitní spánek. Už ani nepočítám, kolikrát jsem za poslední dobu ze svého okolí slyšela, že se lidem kvůli zprávám o počtech nakažených a kvůli pochopitelným obavám z vývoje ekonomiky špatně spí. Jenže kvalita spánku a zdraví a imunita jdou ruku v ruce. Za sebe doporučuji na nespavost jóga nidru od Terezy Böhmové. 

A pamatujte: je dobré zůstávat v obraze, ale dávejte pozor na to, abyste zprávám v televizi a článkům v novinách nevěnovali více pozornosti, než je zdrávo. Doslova. Stres a nervozita, které z obsahu a vyznění zpráv zákonitě pramení, jsou totiž pro naše zdraví zhruba stejně prospěšné jako vývar z pneumatiky. 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat