Svalová dysbalance. Porucha nebo nemoc?

Poznáváte se? Která figura je ta vaše? Nestyďte se a ukažte prstem. Předsunutá hlava? Křivá páteř? Kulatá záda? Svěšená ramena? Netrpíte náhodou svalovou dysbalancí?



Nevěříte vlastním očím? Dali byste ruku do ohně za to, že ještě při minulém pohledu do zrcadla bylo všechno v pořádku. Tak honem. Narovnat se, zatáhnout břicho... výborně. Po (ani ne) deseti minutách procházíte kolem zrcadla... a zase je tam ta „shrbenina“. Jak je to možné???

Skoro všichni dnes pracujete s počítačem. Sedíte, hrbíte se, pohyb pro vás znamená cestu ke kávovaru a zpátky. Nastavení monitoru, klávesnice či myši na bodu mrazu.

O svalech jsme namluvili již mnoho, takže už jen stručně. V těle máme dva typy svalů:

  • fázické - svaly vykonávající dynamickou činnost, mají tendenci ochabovat.
  • posturální – zajišťují vzpřímené držení těla, mají tendenci se zkracovat. Při dlouhodobém užívání (sezení v práci, škole, autě...) se přetěžují.

Pokud tyto svaly nepracují spolehlivě, dochází ke svalové dysbalanci (nerovnováze). Špatné držení těla ovlivňuje činnost kloubů a páteře, mění pohybové návyky a posléze způsobuje bolesti pohybového aparátu. Vše má negativní vliv na centrální nervový systém. Dlouhodobým trváním svalové dysbalance dochází k fixaci špatných hybných stereotypů.
 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Zaručený recept na nerovnováhu

Riziko svalové dysbalance se zvyšuje například prasknutím Achilovy šlachy, propadnutím nožní klenby, špatného postavení nohou do O/X či změnami na páteři (skoliózy, hyperkyfózy, oploštění).

Na počátku byla bolest v kříži

Když je něco v nepořádku, tělo vysílá signály. Již v minulých článcích jsme upozorňovali, že je dobré naslouchat. Tělo dokáže poměrně dlouho nerovnováhu kompenzovat . Když si už neví rady, z bolesti občasné se stává trvalé utrpení.

Na dvou vahách

Pro vyšetření pohyblivosti Škola zad využívá jeden, již téměř zapomenutý, způsob. Vyšetření stoje na dvou vahách. Vyšetřovaný si stoupne každou nohou na jednu osobní váhu. Je-li rozdíl váhy na jedné z nich více než 10%, vítejte ve skupině „ohrožených trvalou bolestí zad“.

Chcete změnu?

Cvičte, hýbejte se, posilujte své tělo. Ne mechanicky, ale s uvědoměním. Bez vaší aktivní účasti se nic nezmění. Můžete se nechat masírovat, promazávat od hlavy k patě... vše s pomíjivým účinkem. Cvičte pravidelně. Pomalu a tahem. Nepřekonávejte bolest. Řiďte se jí.

  • Hlídejte si držení těla.
  • Upravujte svou polohu při sedu.
  • Udržujte se v pohybu.

Takto zaručeně svalovou dysbalanci překonáte a váš pohled do zrcadla bude radostí.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat