Nečekejte na bolest zad. Přečtěte si 7 tipů, jak začít cvičit

Záda občas bolí každého. Bez ohledu na to, jestli pro vás představuje pravidelný pohyb ranní cesta z bytu k autu a večer zpět, nebo jste sportovec tělem i duší. Přesto platí, že pokud svému tělu věnujete péči a trénujete ho, odměnou vám bude rychlejší hojení i ústup bolesti. Přemýšlíte, jak začít cvičit? Proti bolestem zad stačí i 10 minut pravidelného cvičení denně.

 

Proč říct ano pravidelnému pohybu?

Pohyb je pro lidi zdravý, o tom netřeba diskutovat. Moudré knihy uvádějí, že: redukuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, působí jako prevence před obezitou, diabetem II. typu, zabraňuje vzniku osteoporózy a také má blahodárný vliv na psychiku (o tom níže).

Přečtěte si také: proč nešetřit pohybem.

Endorfiny v apatyce nekoupíš

O tom, jak se stres promítá do bolestí zad, bych mohla napsat knihu. Každý den čelíme vnějším tlakům a snažíme se být lepší a nejlepší na všech frontách – v práci i doma. A nějak při tom všem honění zapomínáme odpočívat. Právě při cvičení, ať už online (i když to úplně neuznávám za relax) nebo „offline“, se do těla vyplaví taková dávka endorfinů, že se v nich budete moct koupat. 

Endorfiny, česky hormony štěstí, se do těla vyplavují při svalové zátěži a pozor, čím víc trénujete, tím rychleji na svou dávku dobré nálady dosáhnete. Prý k jejich vyplavení stačí i deset minut. To stojí za zkoušku, no ne?


Jen si představte tu pohodu: jdete bosí měkkou trávou s podložkou na cvičení pod ramenem. Sluníčko hřeje, ptáci zpívají, všude to voní. Položíte podložku do trávy a dáte se do lehkého cvičení. Že nevíte jak? Začít cvičit můžete třeba podle našich ranních videorozcviček, které vám rozproudí krev líp než šálek kávy (ten si pak můžete dát za odměnu).



Jak začít cvičit?

  • Udělejte si z pravidelného pohybu příjemný rituál.
  • Možná máte taky jednou, dvakrát za týden vyhrazenou hodinku jen pro sebe, během které se s pleťovou maskou, dobrou knížkou a třeba i sklenkou vína naložíte do vany a prostě odpočíváte. Tak úplně stejně můžete přistupovat i ke cvičení. Zařaďte jej do denního harmonogramu a dodržujte stanovený čas stůj co stůj. Nejdůležitější je totiž vytrvat.
  • Berte cvičení jako investici. Těch deset minut denně vám možná prodlouží a zkvalitní život.
  • Online cvičení je prima, ale… Já osobně doporučuji, aby se lidé sestavu z videa naučili a pak ji cvičili sami. Jedině tehdy budou opravdu naslouchat svému tělu a plně se soustředí na to, jak cviky provádějí.
  • Nezapomínejte dýchat – plynule a se zavřenými ústy.
  • Cvičte tak, aby vám bylo příjemně. Nemusíte si kvůli tomu kupovat značkovou teplákovou soupravu, ale pokud vám to udělá radost a namotivuje vás to, klidně si šatník obohaťte. Když je vám příjemně v pyžamu, cvičte v něm. A boty? Ty nebudete potřebovat vůbec.
  • Připravte se na to, že to ze začátku bude asi trochu bolet (tak jako každá práce). Ale pokud vás trápí bolesti zad, věřte, že se pravidelné cvičení v tomto ohledu vyplatí. Svaly zesílí a vás samotné možná brzy překvapí, jak rychle se dostanete do formy.
  • Tím se dostáváme k předposlednímu doporučení – nezačínejte s cviky na záda až ve chvíli, kdy se objeví problém. V lidském těle všechno souvisí se vším. To znamená, že když se budete víc hýbat, budete lépe spát a mít lepší náladu. Tím pádem budete lépe zvládat takzvaný work–life balance, v práci budete výkonnější, snad i spokojenější a to se přenese i domů. Prostě win-win pro všechny.

Potřebujete ulevit bolavým zádům? 

Podívejte se online a zdarma na ukázku cvičení z programu Školy zad Marie Zemánkové.

Raději byste lekci pod dohledem zkušeného lektora? Na pobytech se Školou zad je ještě pár posledních volných míst.

Dárkové poukazy

Dárkové poukazy

Máte vedle sebe někoho, na kom vám velmi záleží a kdo by si zasloužil dobít baterky? Potěšte ho poukazem na jeden z našich pobytů. 

více informací >


Mohlo by Vás zajímat