Kdy prospívá a kdy škodí chůze naboso

Jaro a příjemné teploty se letos přihlásily ke slovu opravdu brzy. Na extrémní zastánce chůze naboso je možné narazit venku celoročně, s teplejším počasím je pravděpodobnost, že bosého chodce zahlédnete, ještě vyšší. Co si myslím o chůzi naboso já? Komu ji doporučuji a komu ne? Vše, co by vás mohlo zajímat, jsem rozebrala v článku.

Chůze bez bot: zdravý trend i zbytečná posedlost 

Tak jako každý trend, má i chůze naboso, která se u nás těší stále větší popularitě, různě nadšené zastánce. A ti svoji různou míru nadšení dávají různě najevo. Občas v městském parku zahlédnete člověka, který se bosky prochází v trávě. Obuv drží buďto v ruce, nebo leží někde poblíž. Jindy zas potkáte “dobrovolně” bosého člověka uprostřed velkoměsta, na té nejšpinavější dlažbě. 

Kdo mě zná, ví, že nejsem zastáncem žádného krajního řešení. První varianta, procházka parkem bez bot, mi přijde správná, druhá nikoliv. A to nejen kvůli špíně. Chůzi naboso říkám coby fyzioterapeut jednoznačné ano, ovšem za určitých podmínek. Pokud má člověk zdravou nohu, bez ortopedických potíží, pokud netrpí nějakou neurologickou poruchou, která se projevuje omezenou hybností dolních končetin a pokud se bosé chůze dopouští na správném povrchu. Tedy ideálně na lesní nebo polní cestě, na trávě, v místnosti pak na tenkém koberci nebo jiném měkčím povrchu. Dlouhodobá chůze bez bot po tvrdém povrchu jako je právě dlažba člověku neprospívá, ale vyloženě škodí. 



Malými krůčky k bosé chůzi

Jak už jsem zmínila, špatně je každý extrém. Tedy pokud jste celý život chodili v botách a ze dne na den veškerou obuv zahodíte a začnete chodit výhradně bosky, rovněž si ublížíte. Na bosou chůzi je potřeba si postupně zvykat. Stejně jako není možné se jen tak rozhodnout a uběhnout bez předchozího tréninku maraton, tak nejde bez postupného zvykání si přejít zčistajasna na bosou chůzi. 

Ujistěte se, že “obutou” část dne trávíte ve správné obuvi: z prodyšného a poddajného materiálu, s pevnou podrážkou a prostorem pro prsty. Bosou chůzi nacvičujte postupně, dbejte na správnou techniku chůze (dopad postupně přes patu - malík - palec) a zařaďte do programu také trénink nožní klenby. Ten můžete provádět klidně před spaním nebo večer u televize. 

Uvidíte, jak se vám postupně zlepší i celkové držení těla. 

Doma? Bosky! 

Chůzi naboso vám nenahradí ani ty nejlepší zdravotní přezůvky. Alespoň jednou denně je prostě odložte a pohybujte se po bytě či domě bosí. Jak už jsem uvedla, nejlépe po tenkém koberci nebo jiném měkkém povrchu, který tlumí nárazy a zároveň poskytuje prostor pro správné posílení nohy. Lidská noha je totiž opravdu geniálně “vymyšlený”, složitý a obdivuhodný systém, o který je třeba náležitě pečovat. Zaslouží si to. 

A když jsme u toho, co si kdo zaslouží, připomenu se zase jednou s tím, že komplexní péči si zasluhuje i vaše páteř. Momentálně běží akce na 18dílný seriál správného sedu, cvičení a prevence bolesti zad Sedět je umění

Nikdy není vhodnější čas začít o sebe pečovat, než právě teď. 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat