Zpomalte. Sedm tipů, jak si užít advent

Máme před sebou patrně nejnáročnější období v roce a místo toho, abychom zastavili (jak to bylo původně celé myšleno), zrychlujeme. Jedeme na plné obrátky a tak tak se na chvíli zastavíme na samém sklonku roku. Abychom bilancovali a dávali si předsevzetí, co chceme v dalším roce udělat jinak. A co kdybychom na nic nečekali a tu změnu udělali hned? Máme návod, jak si užít advent v pohodě.

1. Uberte plyn

Snadno se to říká, ale jde to. Možná máte diář narvaný k prasknutí, práce se kupí, do toho poslední lov dárků a velké nákupy před svátky. Nevíte, kde vám hlava stojí. Zpomalte, zastavte se. Vezměte si deníček a zamyslete se, které úkoly byste mohli pustit k vodě. Možná vám s něčím může někdo pomoct. Rozdělte si doma povinnosti. 

Naopak — užijte si co nejvíc adventního času s rodinou, pusťte si pohádku a upečte perníky, vychutnejte si všechny ty vánoční besídky a večerní toulky za světýlky.

2. Užijte si atmosféru

Hygge je pojem, který na severu dobře funguje. Ani my se mu nemusíme bránit, podstata hygge jde aplikovat do všech zeměpisných šířek.

Je to atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí. Je to pocit domova.“ ~ Meik Wiking

Advent je ideální doba k nastolení harmonie u vás doma. Buďte co nejvíc offline, ztlumte hlavní světla v domě, místo nich zapalte svíčky a lampy, uvařte si společnými silami něco dobrého, do ruky čaj, kávu nebo horkou čokoládu. Je jedno, jestli si budete povídat, hrát deskovku, nebo se každý ponoříte do své knížky, vždy vám bude dobře.

3. Zachovejte řád

Proč by to, co dobře funguje u dětí, nefungovalo i u dospělých? Pevný denní režim nás uklidňuje, proto na něj nezapomínejte. Pravidelně jezte, vymezte si dny, kdy budete chodit cvičit, čtěte si před spaním. Choďte spát a vstávejte pokud možno ve stejnou dobu. Je dokázáno, že opakující se aktivity vnáší do našich životů řád a pomáhají nám lépe bojovat se stresem i s podzimní únavou.

4. Cvičte každý den

Aspoň chvíli. Někdy se stačí lehce protáhnout, zacvičit si pár pozdravů slunci, dopřát si svižnou procházku do přírody, nebo si běžte zaplavat. Každý pohyb se počítá a udělá vám dobře. Překonejte svou únavu a lenost, pusťte se do toho. Vaše tělo to ocení, a když vám bude dobře po fyzické stránce, psychika se také zaraduje. Pokud se sami nedokopete, přidejte se k nějaké skupině organizovaného cvičení, třeba k nám do Pozořic. Zaměřujeme se bolesti zad a bolesti v pohybovém aparátu.

Rádi bychom vás k pohybu motivovali, proto sdílíme jednoduchou sestavu cvičení, která vám nezabere moc času. Vytiskněte si plakátek, nalepte na lednici a dopřejte si denně svých 15 minut.

5. Otužujte se

Stačí opravdu málo, nemusíte zrovna lámat ledy v místním rybníce. Stačí snížit doma i v kanceláři teplotu o pár stupňů. To stejné při sprchování — nemusíte plýtvat horkou vodou, stačí vlažná a postupně se dostanete vyloženě ke studené. Pokud to s otužováním myslíte vážně, odeberte jednu vrstvu oblečení, když jdete ven. Asi vám to ze začátku nebude příjemné, bude vám chladno, ale váš termoregulační systém to nastartuje. Hezká metoda je krátká bosá procházka ve sněhu nebo mokré trávě. Třešnička na závěr — když seberete odvahu, můžete se vyválet v prvním prašanu.

6. Práce šlechtí, ta fyzická dvojnásob

Pokud pracujete převážně hlavou a vaše tělo v zaměstnání lenoší a bolaví, pohyb prostě potřebujete. I když se obecně práce na zahradě a v domácnosti za cvičení nepovažuje, udělá vám dobře, když přepnete. Úplně nejlepší je ta na čerstvém vzduchu. Pusťte si hudbu, zhluboka dýchejte a i ta teplá káva na závěr bude chutnat o poznání lépe.

7. Myslete pozitivně

Období, kdy se podzim střídá se zimou, má málokdo v oblibě. Babí léto je v nenávratnu a ladovská zima zase v nedohlednu. Posun času, první pořádné ochlazení, první podzimní neduhy a nemoci. Vstáváme za tmy, domů se vracíme za tmy. Venku je pořád šedivo, mlhavo, vlezlo. Ano, není to idylka. Ale i to je potřeba přijmout. Nemyslete od rána do večera na to, jak je ošklivě a celý svět je bezbarvý, takhle si tu podzimní depresi vyrobíte sami.

Naopak si najděte pozitiva těchto dní. Co dobrého vám toto pošmourno přináší? Co v létě neděláte? Teplá bublinková vana? Svařák? Krb? Huňatá deka s knížkou? Sauna? Teplé kořeněné polévky? Vidíte, každý máme takový svůj zimní seznam malých radostí…

Myslete na sebe. Udělejte si z adventu klidné období, aby vám bylo na Vánoce dobře. Sháníte ještě vánoční dárky? Co tak dárkový poukaz na pobyt se Školou zad?




Mohlo by Vás zajímat