Probouzí se nová energie: Zdravý pohyb na jaře

Konečně jsme otevřeli astronomické jaro. Letos dokonce vyšlo i počasí a jarem to venku opravdu zavonělo. S příchodem jarních dní se u mnoha lidí probouzí touha po fyzické aktivitě, po pohybu, někdy dokonce i po sportovních výkonech. Souvisí to s jarní očistou, která je přirozeným jevem nejen v přírodě. Na jaře se začíná probouzet celá příroda a také naše tělo se začíná aktivizovat. Zvyšuje se činnost jater, které odstraňují přebytky vzniklé pomalou a línou zimou. My bychom měli našemu organismu pomoct s detoxikací správnou stravou, kvalitním spánkem a neměli bychom zapomínat na zdravý pohyb.



Sbohem, zimo!

Určitě to znáte. Po dlouhé a tmavé zimě se cítíme ospalí a unavení, novou energii potřebujeme jako sůl. Jaro a první slunečné dny nás doslova lákají ven, abychom si užili teplo a přírodu. Je to ideální čas k tomu, abychom začali cvičit nebo se věnovali nějakému sportu, protože jarní euforie nás táhne dopředu. Dlouhé procházky, běhání, jízda na kole nebo práce na zahradě jsou skvělé způsoby, jak se probudit z letargie zimních měsíců a nabrat nový elán do života.

Zdravý pohyb. Ale jaký?

Pro každého znamená zdravý pohyb něco jiného — hodně záleží na fyzické kondici a preferencích. Někdo si oblíbí chůzi, jiný kolo nebo běh, další jógu nebo klidně práci na zahradě. Fantazii se meze nekladou, nejdůležitější je, aby vás pohyb těšil a nepůsobil vám fyzickou bolest. Když se navíc budete pohybovat na čerstvém vzduchu, máte body k dobru.

Snažte se dbát na pravidelnost, i když je dost pravděpodobné, že se vám ze začátku nebude moc chtít. Postupně ale začnete mít z pohybu radost a nebudete bez něj moct být. Tělo vás samo brzy navede k tomu, co mu dělá podvědomě dobře, a stačí jen naslouchat.

Ve zdravém těle zdravý duch

Pravidelné cvičení je důležitou součástí zdravého životního stylu a přináší lidskému organismu mnoho benefitů. V rámci jarní očisty vám pomůže odstranit nahromaděné toxiny v těle a významně posílit imunitní systém. Když se začnete cítit dobře fyzicky, bude to mít pozitivní vliv i na vaši psychiku.

Nechcete na to být sami?

Pokud vám chybí motivace nebo nevíte, jak začít, můžete se přidat k nám. Někdy totiž stačí trochu popostrčit, najít parťáka, nebo sebrat jistotu, že to děláte správně.

Pravidelné cvičení v Pozořicích

Pokud bydlíte v dojezdové vzdálenosti Pozořic u Brna, můžete se k nám připojit na zdravé cvičení v místní Orlovně. Tyto skupinové lekce jsou zaměřené na prevenci bolesti zad, posílení svalového aparátu, zlepšení flexibility, koordinace a vytrvalosti.

Domácí cvičení s video návodem

Na našem webu najdete několik videí, podle kterých si můžete zacvičit v klidu domova. Jsou dostupná zdarma a zaměřují se na různé typy pohybu, například nácvik zdravého sezení, cvičební sestavy z tělocvičny zaměřené na pohybový aparát a protažení celého těla. Nemáte moc času? Zkuste naše ranní videorozcvičky.

Individuální konzultace

Potřebujete individuální přístup? Navštivte nás v ordinaci v Pozořicích a sestavíme vám cvičební jednotku přímo na míru. Tuto možnost bychom doporučili především těm, které trápí bolesti zad či jiné zdravotní potíže a chtějí se se cvičením vypořádat efektivně, bezpečně a pod dohledem.

Věříme, že vám naše nabídka pomůže najít tu správnou motivaci k pravidelnému pohybu a zlepšení vašeho zdraví. A nezapomeňte, nejlepší je začít co nejdříve — vaše tělo vám bude vděčné!

Potřebujete ulevit bolavým zádům a nemáte čas na cvičení pod dohledem zkušeného lektora? Zacvičte si doma podle našeho návodu.