Vyleštit kapra, upéct stromeček a zabalit vánočku...

Aneb jak ženy dokážou o vánocích zblbnout.

Přiznejte se dámy, která z vás podléhá o adventu návalům stresu? Běháme, honíme se, uklízíme. Jednou v roce toužíme po dokonalosti. Být na Štědrý den s rodinou, mít uklizeno, dodržet tradice, chroupat domácí cukroví, sledovat staré známé i nové pohádky.



Všechny toužíme po těchto dokonalých 24 hodinách. Jen nás tato pomíjivá dokonalost stojí často poslední zbytky sil. 

Co přináší advent, kromě koled, svařáku a ozdobeného stromku?

  • Pořádnou porci únavy.
  • Kila navíc díky všem neodolatelným dobrotám, které jsme často do noci “paplaly” krémem.
  • Psychický tlak a pocit, že nevíte, kde vám hlava stojí.
  • Nedostatek pohybu, protože po boji s davy v obchodech již nezbývá energie na zdravý pohyb.
  • Sníženou obranyschopnost, v nejhorším případě nemoc.
  • Vysoký krevní tlak.

 

6 tipů, jak neupadnout do vánočního stresu

1. V tomto domě/bytě nebydlíte sama

Zapojte do úklidu celou rodinu. Rozdělte si úkoly. I oni si pak budou více cenit jednak vaší práce a taky kouzla uklizeného vánočního pokoje. A když ne? Dejte si svařák a hoďte se do pohody. Evidentně jste jediná, komu drobek na podlaze vadí.

2. Naučte se říkat NE

Že se vaše představa Vánoc neslučuje se zbytkem širší rodiny? Řekněte jim, jak to máte ráda. Pokud nechcete navštěvovat všechny tetičky až po páté koleno, předem jim asertivně oznamte svůj program a srdečně je pozvěte, ať se k vám přidají. Nemějte špatné svědomí z toho, že toužíte dělat, co vás baví.

3. Běhání po obchodech NENÍ sport

Nerušte své pravidelné cvičení jen proto, že vám chybí ještě 3 položky na seznamu. Advent tu není od toho, aby vám zbořil všechno, co ráda děláte. Vaše tělo pohyb ocení, obzvláště když na vás zanedlouho budou útočit ze všech stran vanilkové rohlíčky, marokánky či úlky. Nevymlouvejte se a běžte si zacvičit. Uvidíte, kolik energie navíc tím získáte. :)

4. Pečení není pro každého

Ne každému přináší kontakt s lepivým těstem, vůně spálených perníčků a zoufalé pokusy o jejich zdobení to pravé vánoční uspokojení. Nejste-li zrovna ten typ, nestyďte se za to, že si cukroví objednáte nebo pár kousků na vánoční stůl koupíte v obchodě. Za to vám nikdo hlavu neutrhne. A vy získáte kopu času na  vánoční procházky či jiný program.

Stejně tak vy, pekařky každým coulem. Své hosty ohromíte 10ti druhy domácího cukroví úplně stejně jako 20ti. Nemusíte si kvůli tomu ničit záda a pravidelný spánek.

5. Buďte spolu, nejen když přijde Ježíšek

Naplánujte si výlet na vánoční trhy. Vyfoťte se u stromečku. Zahřejte se punčem. Zabruslete si u koně, svezte se na obřím kole (tedy vy, co to nemáte daleko do Brna). Vy ostatní jistě máte ve svých městech jiný vánoční “špek”. Užijte si ho. Další bude až za rok.

6. Dárek za všechny prachy

Při výběru vánočního potěšení pro vaše blízké berte v potaz to, že radost uděláte i dárkem, který nestojí “majland”. Vzpomeňte si na to až budete pumpovat své rozpočty přes limit. To, že někoho máte rádi vás opravdu nemusí stát vaše úspory. Tu nej věc, kterou můžete druhému dát, je společně strávený čas. Ten je za všechny dárky. :)

 

Vánoce jako z pohádky

A na závěr malé doporučení: Nenechte se strhnout médii a jejich návody “jak si správně užít Vánoce”. Vy nejlépe víte, co se vám líbí. Může to být veliké a blýskavé, ale také klidné a plápolavé jako plamínek svíčky v půlce oříšku.

Nezapomeňte při té honbě za krásnými svátky na své tělo. A pokud opravdu nemáte čas na vaši pravidelnou dávku pohybu, zacvičte si alespoň podle videa Školy zad. Abyste si pod stromeček místo dárečků nenadělili pořádnou bolest zad. To by byl opravdu "dárek za všechny prachy", nemyslíte?

Já vám za sebe i Školu zad přeji, ať je čekání na Vánoce časem pohody a těšení.

 

A pokud nevíte, co pod vánoční jedli (bez front a tlačenic), darujte poukaz na víkendový pobyt či cvičení pro zdravá záda. Napište si o poukaz na rehabilitace@mariezemankova.cz.




Mohlo by Vás zajímat