Tak že prý souvisí bolavá záda s psychikou...

Nedávno jsem kdesi viděla hrnek s nápisem Good morning - let the stress begin! (“Dobré ráno, tak ať nám ten stres začne!”)



Vypadá to, že už považujeme konstantní stres natolik za běžnou součást dne, že si z toho děláme kousavou legraci a spiklenecky na sebe pomrkáváme - protože kdo několikrát denně okolí neujistí “šmarja, nestíhám, nemám čas!”, jako by nebyl. Být permanentně pod tlakem (ve stresu) jde ruku v ruce s bolestí zad a hlavy, na něž si stěžuje kdekdo. Jak jste na tom vy?

Frajer ve filmu si po těžkém dni nalije dvojitou skotskou

Pojem “psychosomatika” je možná součástí vaší slovní zásoby, a přesto bolestivě sykáte při každém prudším pohybu nebo pravidelně polykáte piluli na bolest hlavy? Přitom ona bolest je důležitou depeší od našeho těla naší hlavě. Ale my ji ignorujeme. Co byste také čekali v éře, kdy si seriáloví sympaťáci po těžkém dni automaticky nalijí dvojitou skotskou a složí se labužnicky do ušáku, střih, hotovo, vyřešeno.

Co nám tedy říká paní psychosomatika? Například to, že zdánlivě rozumný nápad odjet na týdenní dovolenou, když už se vyčerpáním sotva vlečete, je ve skutečnosti něco jako řešit zlomeninu náplastí na kuří oko. A také nám říká, že pokud se dlouhodobě neúspěšně potýkáme s nějakými problémy, tělo je začne řešit svérázně po svém - bolestí, nemocí.

 

Bolí vás často hlava? → Máte plnou hlavu nějakého problému.

Bolí vás pořád záda? → Nakládáte si víc práce/starostí, než unesete.

Stres v koňských dávkách

Stres je v našem životě potřeba - ovšem v pečlivě odvažovaných dávkách - připravuje tělo na pořádný výkon, na zátěž, na boj. V těle se při stresu odehraje hotový akční thriller: dech a tep běží na vysoké obrátky, tlak letí nahoru, svaly se napnou v očekávání, co přijde. A teď si představte, že v takovém stavu mnozí z nás žijí ne tu a tam před výkonem (“před bojem”), po němž navíc nastává očistná katarze a zasloužený odpočinek, ale prakticky v kuse a bez následného blahodárného uvolnění. Pro tělo i hlavu je to obrovská zátěž!

Pane doktore, jednu meducínu na bolest zad, prosím!

Navíc se pohybujeme v pověstném bludném kruhu - relax a uvolnění přináší např. pravidelný pohyb - jenže když nás ze stresu permanentně bolí záda, naopak se pohybu vyhýbáme jak čert kříži. Jaká je tedy medicína, co pomáhá na bolest zad, značka efektivně?

Nenaservírujeme vám tři zaručené cviky na bolavá záda a hotovo. Zlatým klíčem je celkový přístup: pojmenujte si hlavní spouštěče stresu a učte se jim nepřikládat takovou váhu, nalézejte radost během každého dne. Paralelně s tím si dejte do pořádku záda a začněte se pravidelně hýbat - najděte sport, který baví vás, ne kolegyni z účtárny nebo nejvlivnějšího youtubera světa. I pravidelné svižné procházky doplněné každodenní ranní desetiminutovkou stačí, když je budete vykonávat vědomě a s radostí!

Při bolesti zad z chronického stresu jste naučili své svaly špatné pohybové vzorce - tak teď se naučte jak svaly používat znovu zdravě. Nemusíte na to být navíc sami...

 

Programy školy zad

Ochutnávka

Ochutnávka Umění sedět 
90 minut u vás ve firmě

Proč a jak vzniká bolest | Prevence | Špatný sed | Nácvik správného sedu | Vstávání ze židle | Balanční míče | Test pohyblivosti
Cvičení
Kompenzace dlouhodobého sezení, prevence bolestí krční páteře a hlavy | Krátká cvičení jednotka pro denní použití

Prezetnace a letáčky se cvičením
Max. 16 pracovníků

11 900 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Umění sedět

Ucelený program Školy zad 
Přímo u vás ve firmě

3 měsíční program
1 x 14 dní
Max. 16 pracovníků
Společný 45 minutový trénink
15 minut individuální konzultace
Praktický nácvik správných stereotypů
Cvičení
Max. 16 pracovníků

65 200 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

Online kurz

Online kurz Umění sedět
Neomezená kapacita

18 videí k bezbolestnému sedu
Anatomie bolestí zad
Princip ozubených kol
Bezpečný pracovní sektor
Praktický nácvik správného sedu. V kanceláři, doma i na cestách
Pomůcky pro dlouhodobé sezení
3 x cvičební jednotka

Podrobnosti zde

790 Kč

Objednat


Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.


Další témata blogu




Mohlo by Vás zajímat