Špatné držení těla? Pryč s ním!

Velkým tématem fyzioterapeutických ordinací, jógových cvičeben, posiloven i internetového vyhledávání je svalová dysbalance. Není divu, trpí jí stále více lidí. Jak se svalové dysbalanci vyhnout? 

 

Pravidelně se hýbejte a vždy myslete na to, jak stojíte, jak sedíte, jak se pohybujete při chůzi. Špatné držení těla je jednou z příčin toho, že ke svalové dysbalanci dojde. 

Sval přetížený, sval ochablý 

  • Člověka se svalovou dysbalancí nezřídka poznám na první pohled. 
  • Kulatá záda napovídají zkrácené prsní svaly a ochablé svalstvo mezi lopatkami. 
  • Plochá záda postrádají charakteristická zádová prohnutí. 
  • Vybočení neboli skolióza páteře bývá často vrozená, “vypěstovat” si ji však člověk může také častou jednostrannou zátěží. 
  • Nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře trápí častěji ženy. A sice kvůli nošení vysokých podpatků. Prohnutí mají na svědomí zkrácené svaly na zádech a ochablé břišní svalstvo. 

Není těžké se dovtípit, že svalová dysbalance je stav, kdy jsou některé svaly v důsledku špatného pohybu přetížené, zatímco jiné ochabují. Je jednak nezdravá, jednak velmi bolestivá. Přetížené svaly o sobě dají dřív nebo později vědět. Svaly nebo páteř, která v důsledku nerovnovážného zatěžování svalů ztrácí svůj přirozený tvar a působí člověku potíže. Tento velký problém má přitom ve většině případů vcelku jednoduché řešení. Vlastně dvě. 



Zaprvé, dávejte si pozor na držení těla. Špatné držení těla, pokud je řeč o budoucích problémech s přetíženými a ochablými svaly, je sázka na jistotu. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Příkladů najdete fůru. Lidé sedí zborcení ve své kancelářské židli, sedí špatně u oběda, v křivém nahrbeném stoji čekají na přechodu na zelenou (...). Dejte si předsevzetí, myslete na to, abyste chodili i seděli vzpřímení a za pár dní se z toho stane automatický zvyk, který budete provádět mimoděk. 

Zadruhé, zařaďte do svého kalendáře pravidelný pohyb. Ano, vím, je to ohraná písnička, ale výše už jsem předeslala, že tento složitý problém má jednoduchá řešení. Naše těla jsou k pohybu stvořena a pokud se jim ho nedostává, protestují. Je vědecky dokázané, že sport prodlužuje aktivní fázi života. Pohyb je dobrá investice, která se vám bude během let vracet i s úroky. 

Doporučuji všestranný pohyb jako je třeba svižná chůze, plavání, skvělá jsou jógová cvičení. Vhodný není třeba badminton nebo tenis, kde opět dochází k nerovnovážnému zatížení. 

Jako překvapení pro ty z vás, kteří dočetli až sem, jsem se rozhodla oprášit svůj e-book s čtyřiceti cviky proti bolestem zad. Knihu si stáhněte, cviky cvičte. Brzy poznáte rozdíl. 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat