Šetříte pohybem? Bolest zad si vás najde

„Nestačí jen vědět, je třeba vědomosti použít, nestačí jen chtít, je třeba konat.“

J.W. Goethe (1749-1832)

 


Nedávno jsem ošetřovala v ordinaci jednoho kamaráda. Nejdřív mi po telefonu líčil, že prý nemůže otočit kloudně hlavou a celou noc bolestí nespal. Pro tu chvíli jsem mu poradila omotat krk šátkem, čímž dojde ke zpevnění krční páteře. A přihodila jsem po telefonu recept na pár dní klidového režimu.

„Klidový režim opravdu nemůžu zařídit – příští neděli běžím Vasák.“ vysmál se mi do telefonu. Pozn. Vasův běh - závod v běhu na lyžích ve Švédsku na 90 km. Při následném vyšetření a samotné rehabilitaci v ordinaci jsem si pochvalovala, jak dobře se ošetřuje člověk, který se svými svaly pracuje a tělu dopřává pravidelnou fyzickou zátěž.

Bolest zad, říkáte...

Nikomu z nás se čas od času nějaký problém nebo bolest zad, krční páteře či hlavy nevyhne. Ani pravidelné cvičení (dokonce ani přímo cviky na záda) nezaručí trvalý život bez bolesti. Přesto platí: ten, kdo poslouchá signály, které mu tělo předává, ten, kdo s tělem spolupracuje a trénuje ho, ten se rychleji hojí a bolest ustoupí nesrovnatelně dřív, celková rekonvalescence je daleko snazší.

Od bolesti zad k vyhřezlé ploténce

Již dříve jsme psali o výhřezu meziobratlové ploténky. Co ho způsobuje a jak se mu vyhnout. Nedávno jsem narazila na facebooku na příspěvek vzdělávacího webu Anesteziologie a urgentní medicína s názvem „O nové metodě, jak na vyhřezlou ploténku.“ Je fascinující, co všechno dnes medicína dokáže léčit a operovat. Video je krásně zpracované za podmanivého hudebního doprovodu, divák si prohlédne jednotlivé obratle, meziobratlové prostory, arzenál použitých nástrojů... a tak snadno získá dojem, že taková operace je jednoduchá záležitost a bezvadné řešení pro případ potřeby. Je dobře, že se potenciální klient nebojí a ví, co ho čeká.

Přesto...

Vzhledem ke své profesi mám potřebu dodat: Dobře zvládnutá operace je jedna věc, ale následná práce je především na pacientovi. Aby se bolesti zad opět nevrátily a komplikovaná operace nepřišla vniveč, je naprosto nezbytné pravidelné cvičení, aby odoperovanou páteř mělo co držet!

A zase ten pohyb a spol.

Nestačí sledovat videa na Facebooku a spol., hledat chytré návody a doporučení (a cviky na záda až ve chvíli, kdy začínáme pociťovat problém). Je třeba začít s aktivním přístupem, udržovat se v dobré fyzické kondici a svalový aparát v optimálním svalovém napětí.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Vyzkoušejte si jeden ze cviků pro zdravá záda

Postavte se s chodidly na šířku pánve, malíkové hrany chodidel paralelně. Váha těla je rovnoměrně rozložená na celých chodidlech. Položte dlaně na pánev, prsty směrem k patám. Dlaněmi protláčejte trup do záklonu. Dolní končetiny nekrčte v kolenou, držte je zpevněné.



Přeji vám hodně vytrvalosti a život bez bolesti!




Mohlo by Vás zajímat