Novoroční předsevzetí? Udělejte změnu raději hned

Celé svátky si lámete hlavu nad tím, co všechno ve svém životě od 1. ledna uděláte jinak. Něco opravdu změnit chcete a cítíte i určité odhodlání. Některé věci jsou ale tak trochu z donucení a předem víte, že to nepůjde. Plány jsou jedna věc, realita bývá často odlišná. Skutečnou odvahu změnit něco ve svém životě totiž většinou neseberete pod ohňostrojem na Silvestra.

Každá změna musí vzejít od vás

K tomu, aby jakékoliv předsevzetí fungovalo, musíte opravdu chtít. Někdy jsou totiž novoroční sliby tak trochu za trest. Celé svátky prolenošit u televize s plným žaludkem. Spousta sladkostí, hodně kalorického jídla a minimum pohybu — to je stále běžná vizitka mnohých domácností. Někde vzadu tam ale hlodá červíček, že to není pro naše tělo to pravé ořechové. Proto pak zákonitě musí přijít výčitky. A ty nejčastěji dorazí po svátcích, kdy je většina cukroví zprášená, nové kalhoty jdou jen stěží dopnout a nás čeká návrat do běžného života. Naordinujete si za odměnu kupu „klasických“ předsevzetí typu: zhubnu 5 kilo, začnu chodit do posilovny, nebudu jíst sladké…

Proč takové novoroční předsevzetí nefunguje?

Protože jakákoliv vědomá změna v našem životě má být za odměnu a ne za trest. Není lepší žít tak, abychom se potom nemuseli trestat? Rozumné, zdravé a střídmé stravování by nás mělo doprovázet celý rok, pak si ani tu čokoládovou tyčinku nemusíme zakazovat. To stejné platí i s pohybem. Nečekejte na leden, abyste mohli začít běhat nebo plavat. Klidně vyrazte do parku už na Boží hod. Uvidíte, kolik hormonů štěstí vyplavíte.

Nenakládejte si toho moc

Nedávejte si nesplnitelné cíle. Třikrát týdně do posilovny. Obden uběhnout 5 kilometrů. Dvakrát za týden do bazénu. Pokud zrovna nejste vrcholový sportovec a sportovní aktivity nemáte na denním pořádku, nečekejte zázraky. Takové tempo vás velice rychle odradí a skončíte dřív, než začnete. Jděte na to zvolna. Tak, aby vám pohyb přinášel hlavně radost, ne svalovou horečku.

Hlavně nenápadně

Choďte po schodech, nejezděte výtahem. Projděte až na druhou zastávku tramvaje, ne na tu nejbližší. Vyrazte pro menší nákup pěšky, ne autem. To přece není sport, říkáte si. Sport to sice opravdu není, ale fyzická aktivita, která má smysl, ano. Pokud začnete do svých životů pravidelně zařazovat tento nenápadný pohyb navíc, uvidíte, že se fyzička začne postupně zlepšovat. A postupně (a zcela automaticky) vynecháte zastávky třeba tři. Pak zjistíte, že vám to všechno dělá radost a že pohybu potřebujete víc a víc. A to je ten A-H-A moment.

Vypěstujte si sportovní návyky postupně

Je úplně jedno, jaký sport si vyberete. Vyzkoušejte toho víc, abyste našli to, co vás baví. Někoho baví pilates, jiný miluje bruslení, další si zaplatí soukromé lekce tenisu. Dobrým receptem na úspěch je různorodost aktivit. Když bude dělat víc věcí, jenom dobře. Jednak posílíte svaly rovnoměrně, především ale snížíte pravděpodobnost, že by se vám některá z aktivit přejedla. Co je ale hlavní — NEpřepálit začátek.

Malé kroky, velké výsledky

Taková ranní pětiminutová rozcvička dokáže hotové zázraky. Nebo večerní procházka. A co byste řekli relaxačnímu pozdravu slunci přes den, když potřebujete pauzu od pracovních či domácích povinností? Do pozdravu slunce klidně zapojte vaše děti a udělejte si z něj příjemný rodinný rituál.



Ostatní se dostaví samo

Nesportujte primárně proto, abyste shodili kila. To většinou nefunguje. Sportujte kvůli radosti z pohybu, ne za trest, že jste se o Vánocích přejídali. To byste se se sportem asi nikdy nezkamarádili.

Přeju vám všem, ať se pohyb stane radostnou součástí vašich životů, ať návyk zdravého pohybu překoná každou bolest, která vás navštíví.


Potřebujete nějak začít a tápete jak? Srdečně vás zvu na některý z víkendových pobytů se Školou zad. Nebudete litovat. Seznam termínů pro rok 2023.


Mohlo by Vás zajímat