Klekačka

Pomocníkem nechápejte pilulku nebo maséra, který vás jako mávnutím kouzelného proutku zbaví bolesti zad. Zajistěte si zdravá záda používáním pomůcek pro dlouhodobé sezení. Podporují dynamický sed, zbavují bolesti zad.



Patří mezi ně balanční míče, balanční čočky, bederní opěrky nebo klekačky. Využitím pomůcek pro zdravé sezení aktivizujete svaly, které možná už na svou správnou funkci dávno zapomněly. Je to běh na dlouhou trať, který se ale rozhodně vyplatí. Dělejte to postupně, zvykejte si.

Posilujte svaly na klekačce

Jednou z variant alternativního neboli dynamického sezení je klekačka. Sedací plocha u klekačky je nakloněna dopředu, v úhlu přibližně 15 – 20 stupňů. Abyste nesklouzli, je vybavena opěrnou plochou pro kolena a holeně. Ruce jsou vůči klasickému stolu níž, proto si zajistěte dvě výšky pracovní desky. Klekačku používejte v případě, že udržíte svoje záda rovně. Pouze tak je klekačka efektivním doplňkem zdravého sezení, který je prevencí vzniku bolesti zad.

Jednoznačnou výhodou použití klekačky je zachování vzpřímeného držení trupu. Tím aktivujete zádové svaly, zamezíte zkracování prsních svalů, bude se vám lépe dýchat, a budete bdělejší a pozornější.
Nevýhodou naopak zůstává relativně nepohodlné sedání a vstávání, zvýšená zátěž pro nohy či menší možnost střídání poloh. Na trhu můžete objevit klekačky se zádovou opěrkou. Ty vám sezení zpříjemní.

Vyberte tu nejlepší!

Nenechte se obalamutit pěknou barvou či stylovým designem. Při výběru dejte pozor na ergonomické a konstrukční nedostatky jako je nedostatečná stabilita, nesprávné čalounění, poddimenzování sedací či klekací plochy či nemožnost regulace výškových či úhlových parametrů.

Malý míček neboli overball

Overball je malý měkký barevný nafukovací míček. Používejte ho nafouknutý přibližně tak, aby při stlačení dlaněmi měl výšku cca 20 – 25 cm. Stejně jako u gymnastického míče, jeho použitím aktivujete hluboké, reflexně řízené svalové vrstvy.
Využijte overball na maximum:

  • sedněte si na něj - podpořite aktivní sed
  • vložte overball do oblasti bederní páteře - udržíte správnou bederní lordózu
  • vložte overball mezi záda a opěradlo židle - podpoříte vzpřímení, zlepší vám to dýchání

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Není čočka jako čočka

Nemluvím teď o výborné luštěnině, ale opět o pomůcce pro dynamické sezení. Balanční čočka je kulatá gumová nafukovací podložka ve tvaru čočky o průměru 30 až 36 cm. Na jedné straně má výstupky ve tvaru bodlinek, druhá je hladká.
Bodlinky při kontaktu zlepšují prokrvení, snižují únavu a působí na akupresurní body. Čočku použijte ke cvičení, ale také jako podložku na židli, která vyrovná těžiště zad a tím zabrání špatnému sezení. Zkuste ji využít také jako podložku pod hýždě a stehna nebo jako opěrku mezi záda a tvrdé  opěradlo židle. Sed na balanční podložce doporučuji jako alternativní sed při práci v kanceláři, doma i při dlouhých cestách vozidlem.

Bederní opěrka do kanceláře i auta

Při práci za stolem, na počítači, řízení automobilu, zkrátka při každém déle trvajícím sezení má naše bederní páteř tendenci se narovnávat. Aby k tomu nedocházelo, použijte bederní opěrku. Jejím využitím ulevíte bederní páteři a předejdete problémům známým jako „bolest v kříži“.

Tejpování nejen pro sportovce

Slovo tejpování si většina z vás vybaví spíše ve spojení s profesionálními sportovci. Méně z vás už ale ví, že se jedná o účinnou a běžně používanou terapeutickou metodu. Tato metoda využívá speciální lepící pásky k léčbě nebo prevenci poranění pohybového aparátu. De facto se jedná o permanentní masáž působící reflexně na kůži, podkoží, svaly, klouby a další struktury.

Pro správnou aplikaci vyhledejte vždy fyzioterapeuta. Jen správné použití zajistí očekávaný výsledek!

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat