Zadní vrátka pro vaše záda aneb jak nezapomínat na prevenci

Často mi někdo říká, že na cvičení zapomíná. Pokud to s prevencí myslíte vážně, opatřete si “berličku” - některou z jednoduchých ale účinných rad, které vám pomohou udělat z preventivních cviků zvyk. 

Minule jsem psala o tom, jaké riziko představuje odsouvání vlastních potřeb pro lidi z pomáhajících profesí. Čím více myslíte na ostatní, tím méně kapacit zbývá na to, abyste mysleli na sebe. 

Chápu, že při všech povinnostech, které na vás během dne čekají, při všem, na co musíte myslet, na cvičení zapomínáte. Záleží mi na vás a chtěla bych, aby vás preventivní cviky těšily. Abyste čas, který věnujete cvičení, chápali jako investici do sebe a své aktivní (a soběstačné) budoucnosti. Ne jako něco, na co musíte myslet a co “musím udělat, jinak mě ty záda budou bolet”. 

Proto tentokrát upustím od všech odborných rad a představím vám hravou stránku svojí práce. Zde je pár užitečných, jednoduchých, osvědčených a účinných rad, jak provádět prevenci bolesti zad takzvaně s fortelem. 

Připomínáčky 

Anglisté, promiňte překlad slova “reminder”, pokud vás uhodil do očí. 

Připomínáčky fungují. 

Jeden z prostředků máte možná právě v kapse. Nastavte si upomínku v telefonu. V intervalu, který vám vyhovuje. “Vstávat a cvičit” vám mobil bude pravděpodobně často oznamovat i ve chvíli, kdy budete zaneprázdnění a vstát a cvičit si opravdu nebudete moci dovolit. Nevadí. Vzkaz na displeji zůstane až do chvíle, kdy se příležitost naskytne. 

Upomínka může být i jinde. Třeba na nalepovacím lístečku v rohu monitoru. Nebo na skříni. Kdekoliv. Čas od času změňte barvu a umístění. Jakmile nějaký podnět vídáme často, začneme ho přehlížet. Takto by připomínáček přestal fungovat. 

Někomu pomáhají rituály. Aby pomáhal také vám, musíte si rituál vymyslet a zvolit sami. Nabízí se cvičení s nějakým rituálem spojit. Co třeba provést pár preventivních cviků předtím, než vypijete šálek kávy?



Ve dvou se to lépe táhne 

A co třeba přemluvit kolegu nebo kolegyni, s kterým si kávu dopřáváte, aby cvičil s vámi? Mít parťáka - nejlépe takového, který vám připomene, že jste dneska ještě neprováděli preventivní cviky na bolest zad - je také možnost. 

Kávu můžete pojmout také jako odměnu. Jedna moje kamarádka, která pracovní dobu prosedí u počítače, si nedovolí hrnek, dokud neprovede sestavu. Občas, když sama piji kávu, si na ni vzpomenu. 

Toliko za mě. Pokud znáte nebo sami používáte jiný fígl, který vám pomáhá pamatovat na prevenci, budu ráda, když se se mnou podělíte. A ještě raději budu, když mi dovolíte podělit se s vámi o prevenci samotnou. Správný sed, správný stoj a dýchání, to vše a ještě více vám představím ve svých akreditovaných kurzech.

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.




Mohlo by Vás zajímat