Dýchání přes roušku a bolesti hlavy

Předem upozorňuji, že tento článek není zamýšlen jako výzva k revoltě. Rozhodně nikoho nevybízím k tomu, aby roušku zahodil a sveřepě si ji na sebe odmítal vzít. Rouška chrání nositele a zároveň okolí, některé neblahé aspekty jejího používání však nejde přehlížet. S dlouhodobým nošením roušky jsou spjaté bolesti hlavy a krční páteře. Se zakrytým obličejem nyní budeme nejspíš opět trávit více času. Jako obvykle platí, že nejlepší je prevence. Jak se potenciálním bolestem vyhnout? 

Obtížné dýchání a přetížené krční svaly 

Na problematiku stran účinnosti roušek nejsem odborník, tudíž se nehodlám uchylovat k žádným soudům. Nemá-li člověk jistotu, zastává raději opatrnější stanovisko. Zvlášť když nezodpovídá jen sám za sebe. Tím spíš mi však přijde důležité zabývat se jedním z neblahých aspektů nošení roušky, kterým jsou právě bolesti hlavy. 

Jak spolu souvisí rouška a krční páteř? Pojďme si udělat malé anatomické okénko. 

Nejdůležitějšími dýchacími svaly jsou bránice a mezižeberní svaly. Ty se při dýchání nejvíce “nadřou”. Podstatnou roli ovšem hraje také hned několik vedlejších svalů. Zvláště při nádechu, který spadá do aktivní fáze dýchacího cyklu. Při nádechu jsou svaly - jak vyplývá z názvu fáze - aktivní. Aktivně se zapojují. 

Výdech naopak řadíme za běžných okolností do pasivní fáze dýchacího cyklu. V okamžiku, kdy vydechujeme, není činnost dýchacích svalů potřeba. Vydechujeme tak, že svaly v jeden moment prostě povolíme. Tvrzení o nečinnosti svalů ovšem neplatí, pokud je výdech z různých důvodů ztížený. Jako třeba u některých onemocnění dýchacího ústrojí, při hodně náročném sportovním výkonu, nebo právě tehdy, pokud nám nos a ústa zakrývá rouška. 

Ta sice chrání nositele před potenciální nákazou z okolí a okolí před potenciální nákazou nositele, zároveň ale brání v přirozeném dýchání. Jednak kvůli ní částečně vdechujeme zpátky do plic “špatný” vydýchaný vzduch, což je další z možných příčin bolestí hlavy. Jednak tím, jak se snažíme rouškou “přefouknout”, přetěžujeme pomocné dýchací svaly, které se upínají na krční páteř.


Při dlouhodobém nošení roušky - a tudíž při dlouhodobém přetěžování svalů kolem krční páteře - pak může nastat problém. Příčina je sice odlišná, v principu se však jedná o problém podobný takzvanému syndromu smskového krku. Bolesti hlavy na sebe nejspíš nenechají dlouho čekat.



Nařízení neovlivníme, svůj život ano 

Problém je, že příčinám zdravotních problémů, pokud plynou z nadužívání telefonu, se můžeme více než snadno vyhnout. Stačí mít disciplínu a nehledět do mobilu každou volnou chvíli. Nošení roušky je však už nyní na mnoha místech povinné a takových nařízení nejspíš ještě přibude. Že je radno se co nejméně zdržovat v obchodě, v hromadné dopravě a tak dále, to nejspíš nikoho nepřekvapí. Pokud máte možnost dojít někam pěšky namísto toho, abyste se tísnili v tramvaji nebo trolejbuse, dejte přednost chůzi. 

Co ale mají dělat ti, kteří “utéct” nemůžou? Třeba ti, kteří musí mít roušku na obličeji nepřetržitě celý den v práci? Ulevujte svalům pravidelným protahováním. Pokud je to možné, běžte se párkrát za den vydýchat na čerstvý vzduch a bez roušky. Zařaďte si do programu cviky na posílení příslušných svalů. Silnější sval - menší zátěž. Pokud víte, že na prevenci zapomínáte, použijte některé tipy z mého dřívějšího článku. Nebo si vymyslete zcela jiné, vlastní. Hlavní je, aby vám fungovaly. 

Jak známo, kdo se bojí, nesmí do lesa. 

Ale kdo se nebojí, ten může jet s námi na podzimní Školu zad v Karlově. 

Pro mimořádný zájem otevírám letos už třetí termín. Neváhejte, kapacity jsou omezené. Přihlašte se teď hned na odkazu níže. Těším se na vás!  




Mohlo by Vás zajímat