Nečekejte na impulz, hýbejte se

Řeknu vám to na rovinu. Pohyb dnes potřebujete víc než kdy dřív. Nepodceňujte pohybové aktivity, cíleně je vyhledávejte. Podržte své tělo a ono podrží vás, až to bude potřeba. Máte hned několik dobrých důvodů, proč na pohyb pamatovat. Vedle fyzického zdraví jde i o zdraví duševní. Nečekejte na to, až vám tělo dá důrazně najevo, že potřebuje změnu. 

Vše, co potřebujete, už máte 

Jan Hnízdil nedávno napsal, že příští pandemie bude nejspíš pandemií bolesti zad. O doktoru Hnízdilovi a jeho přístupu k léčbě si můžete myslet, co chcete. Z těchto jeho slov však mrazí - velmi příznačně - v zádech. Má totiž naprostou pravdu. 

Pohybová aktivita moderního člověka je většinou zoufale nedostatečná. V důsledku všemožných opatření a omezení ještě klesla. Odpadly více či méně pravidelné kondice v bazénu, v posilovně, na všemožných cvičebních lekcích. Zatímco na jaře jsme v karanténě cvičení propadli, teď nám dochází chuť i motivace a marně hledáme způsoby, jak se přimět k pohybu

Není se moc čemu divit. Je to dlouhé, nejisté, nepředvídatelné. Nikoho to nebaví a nikdo nemůže říct, kdy to skončí. Mít špatnou náladu není nijak “těžké”, jenže se tím ocitáme v bludném kruhu. Nemáme na nic náladu, nic nás netěší, tak vynecháváme i pohybové aktivity. 

Je to obrovská škoda, protože pokud máte zdravé ruce a nohy, máte vlastně všechno, co potřebujete k tomu, abyste si náladu téměř instatně zlepšili.



Pohybem k lepší náladě 

Souvislost mezi stavem mysli a pohybem není žádný můj výmysl, všichni jsme už někdy slyšeli o endorfinech. Ideální stav je, když si alespoň třikrát do týdne můžete udělat čas na cílenou pohybovou aktivitu. Intenzivně si zacvičit, vyrazit na delší procházku, jít si zaběhat… 

Můj tip z archivu: Co děláte špatně, když vás při běhu bolí záda

Někdo na to opravdu nemá čas, častěji se ale nedokážeme donutit. Problém je v tom, že chceme všechno ideálně hned. Pokud jste doposud převážnou část dne v kanceláři seděli, doma trávili volný čas u televize a místo výšlapu schodů volili výtah, nebudou vám takové náhlé aktivity nejspíš dělat dobře. 

Tehdy je vaším cílem naučit se postupně znovu hýbat. Využít každou příležitost, kterou k pohybu máte. Vždy, všude, s vědomím, že takto činíte sami pro sebe. 

Co můžete dělat? 

  • Začněte den cvičením. Stačí pět deset minut s vašimi oblíbenými cviky. Vyberte si ty, které vám sedí, ať máte ze cvičení radost. Nepřehánějte to, protože předsevzetí typu “zítra ráno vstanu a budu cvičit celou hodinu” obvykle končí právě u toho předsevzetí. 
  • Trávíte denně dost času na telefonu? Prima! Tak toho využijte a při telefonování choďte. Klidně sem a tam po pokoji nebo kanceláři. 
  • Minimálně jednou za hodinu vstaňte a plnohodnotně se protáhněte. Nalepte si na okraj obrazovky lísteček nebo si nastavte připomínku na telefon, ať na protažení nezapomínáte. 
  • Nepodceňujte dech. I tak “obyčejná” činnost vám může udělat mimořádně dobře. Dopřejte si čas od času během dne několik hlubokých nádechů. Krásně vás vtáhnou do přítomnosti. 
  • Pokud vás sezení nudí, zároveň ale máte sedavé zaměstnání, najděte si alternativy, které vás budou bavit. Možností zdravého sezení je hned několik. (I když samozřejmě záleží hlavně na tom, JAK sami sedíte.) 
  • Místo toho, abyste se mačkali v MHD, vyražte do kanceláře nebo na nákup po svých. 

Příležitostí k pohybu máme ve skutečnosti víc, než se zdá. Jen se jim záměrně vyhýbáme. Napadlo vás třeba někdy zahodit mop? Proč byste to měli dělat?! Jasně, mytí podlahy je otrava. Zkuste se ale místo na “už zase musím umýt podlahu” soustředit třeba na to, jaký pohyb při vytírání vykonáváte. Zjistíte, že vytírání podlahy ve skutečnosti nabízí téměř geniální hru pro protažení a posílení zádového svalstva. 

Může se vám zdát, že jsou to všechno jen drobnosti. Ty ale ve výsledku tvoří klidně i hodinu nebo dvě hodiny cílené pohybové aktivity. A to už se počítá! 


Mohlo by Vás zajímat