Mikroklima na praovišti

Správná židle. Precizně nastavený stůl. Ergonomická myš i klávesnici. Přesto se necítíte během pracovní doby dobře? Vymizí tento pocit po odchodu z práce? Příčinou může být špatná volba povolání... nebo mikroklima pracoviště.



Pocit pohody ovlivňují objektivní a subjektivní faktory. Subjektivní faktory jako věk, psychiku či fyzický stav zaměstnavatel neovlivní. Ostatní může. Patří mezi ně teplota na pracovišti, vlhkost a rychlost proudění vzduchu. Objektivní faktory jsou vzájemně závislé; změna jednoho z nich způsobí změnu dalších dvou.

Teplota na pracovišti

Teplo má větší vliv na váš subjektivní pocit pohody, míru odpočinku i produktivitu práce než škodliviny či hluk. Podle činnosti, kterou vykonáváte, existují doporučené hodnoty teplot vzduchu.
Teplotní komfort znamená, že když budete běžně oblečení, nebude vám ani zima ani horko. Teplota v kanceláři se v ideálním případě pohybuje mezi 21 – 23 °C. V létě je pak teplota vyšší, aby rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nebyl příliš velký.

Zima nebo teplo?

  • Práce při vysoké teplotě způsobuje nadměrnou únavu a nesoustředěnost. Dlouhodobá práce při vysokých teplotách může způsobovat nevolnost, zrychlení dechu, bolest hlavy, mravenčení a brnění končetin.
  • Při práci v chladu tělo vyžaduje více kyslíku, zvyšuje se srdeční frekvence a tlak. Tento diskomfort opět způsobuje nepozornost a snižuje efektivitu práce.

Vlhkost

Vlhkost vzduchu v kanceláři závisí na venkovní vlhkosti, množství lidí a  technickém a jiném vybavení místnosti. Důležitou roli hraje přítomnost živých rostlin a květin.

  • Vlhkost nižší než 20% způsobuje nejen nepohodlí zaměstnanců, ale zároveň napomáhá vytváření statické elektřiny, která negativně ovlivňuje funkčnost kancelářského vybavení (počítače, tiskárny).
  • Vlhkost vyšší než 70% způsobuje srážení vlhkosti. Ve vlhku se daří dobře bakteriím, které způsobují záněty horních cest dýchacích. Mimo to podporuje vznik plísní, které jsou hrozbou pro celý organismus.

Zvlhčovač nebo miska s vodou?

Doporučená vlhkost v místnosti je 30 – 70%. V zimě je vlhkost menší. Lidé jsou více náchylní k nachlazení, protože jejich sliznice je vysušená. Řešením je použití zvlhčovače vzduchu. Nechcete-li kupovat zvlhčovač, dejte na topení mokrý ručník či misku s vodou. Efekt bude podobný.
Komfortní rozsah teplot a vlhkosti

Období Typ oblečení Relativní vlhkost Přijatelná teplota pro práci
Léto  Lehké oblečení 30% 24,5 – 28 °C
    60%  23 – 25,5 °C
Zima Teplé oblečení 30% 20,5 – 25,5 °C
    60%  20 – 24 °C

 


3 videotréninky z programu Sedět je umění zdarma

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.



Průvan neboli rychlost proudění vzduchu

Průvan je zdrojem zdravotních potíží, a to nejen v zimě. Jen si vzpomeňte, jak se v horkých dnech snažíte za každou cenu ochladit. Na kancelářský stůl stavíte stolní ventilátory, otvíráte okna a dveře, zapínáte klimatizaci na maximum. Tepelné pohody však tímto způsobem dosáhnete jen dočasně. Po pracovní době strávené v takto nastaveném prostředí se ozve bolavý krk, loket, záda.... Řešení je nasnadě. Ventilátor nesměřujte přímo na sebe, dveře a okna otvírejte tak, aby nevznikal průvan a do klimatizovaných kanceláří se tepleji oblékněte.

Změřte si svou pohodu

Laik dokáže zjistit teplotu či vlhkost zakoupením pokojového teploměru s ukazatelem vlhkosti. Nejlevnější z nich se pohybují okolo 300,- Kč. Složitejší měření nechte odborníkům. Komplexní měření mikroklimatických podmínek zahrnuje teplotu vzduchu, radiační teplotu, povrchové teploty těles a budov, rozdíl teplot v úrovni hlavy a kotníků pracovníků, vlhkost a proudění vzduchu. Cena měření se pohybuje kolem 2500 až 3500 Kč.

Vyřešte to květinou

Odstraňte nepohodu, kterou cítíte při pobytu v kanceláři. Nedávejte výpověď. Nekupujte si nový monitor, židli či obrázek na stěnu. Pořiďte si květinu. Uvidíte tu změnu. Rostliny a květiny pomáhají absorbovat škodliviny, zvlhčují vzduch a tlumí hluk. Mimo jiné jimi můžete zastínit kolegy, kteří vás štvou :). A pokud to nepomůže? Tak bude Vaše kancelář alespoň vypadat dobře.

Ideální do kanceláře jsou:

  • kapradiny
  • fikusy
  • břečťany
  • datlovníky

Pohoda na pracovišti je dána mnoha faktory. Mimo ty, které jsme již zmili můžete pohodu nastolit tím, že snížíte hluk na pracovišti či zamezíte zbytečné prašnosti. Lépe se pracuje při použití ergonomických pomůcek, např. ergonomická židle, ergonomická myš, výšově nastavitelný stůl, atd.

Další témata blogu



Připojte se k nám

A sledujte, jak můžete zlepšovat své zdraví. Krůček po krůčku. Každý měsíc vás provedeme praktickým nácvikem a cvičebními jednotkami  Školy zad. 

zjistit více

Víkendová Škola zad

Užijte si víkendu plného zdravého pohybu. Cvičení Školy zad pod profesionálním dohledem Marie Zemánkové, styling pod laskavým vedením Heleny Tomanové  a relaxační masáže v rukou Dany Vávrové. 

zjistit více


Mohlo by Vás zajímat