Zacvičte si doma: jóga s dětmi pro děti

Už je to pár let, co Evropané znovuobjevili jógu a začali ji v nejrůznějších formách a verzích hojně cvičit. Kdo mě zná, ten ví, že na Iyeangar jógu nedám dopustit. Jóga je skutečně výtečná pohybová aktivita. Když naučíte děti základní cviky, můžete klidně cvičit doma společně. Jak známo, ve dvou (nebo více) se to lépe táhne.

Pohyb potřebují stejně jako my

Možná jste zaznamenali, že si v přehledu všech katastrofických zvěstí ze současnosti a ještě katastrofičtějších předpokladů do budoucna čas od času někdo vzpomene na děti. Něco ve stylu “Odnaučili jsme děti pohybu, už to nikdy nedoženou!” a tak dále. Troufám si říct, že zas tak zle nebude. Vyhýbala bych se však výrazům jako “nikdy” a “nedoženou”. Děti není radno podceňovat :-) 

Aby bylo jasno, coby několikanásobná babička také nemám radost z toho, že děti už rok nechodí do školy. Ani z toho, že se doba, kterou tráví u počítačů, ještě významně prodloužila. Ale tak nějak mám pocit, že už nepotřebujeme hledat další skutečnosti, nad kterými bychom mohli naříkat. 

Co víc, dá se to uchopit taky úplně opačně. Máte šanci své děti naučit, aby příležitosti k pohybovým aktivitám vyhledávaly cíleně a dobrovolně. Kdykoliv později se jim to bude hodit. Na vás přece také nikdy nedohlíží a neříká vám, abyste se šli protáhnout. 

Dítě jako sparring partner? Proč ne

Stejně jako jste možná dřív chodili na lekce s kamarádem či kamarádkou, můžete cvičit jógu s dětmi doma. Jak už jsem řekla, ve dvou se to lépe táhne. A nejspíš vás to bude bavit víc než společné sezení nad domácími úkoly. 

Mladší děti mohou bavit obrázkové karty od Hany Luhanové, zakladatelky Jógy s dětmi. S Hančiným laskavým svolením jsem si “půjčila” pár cvičebních karet. Za začátku se vám budou hodit karty s popisky. Časem si zapamatujete, jak má který cvik vypadat, jak ho máte správně provádět a vystačíte si s obrázky. Doporučuji, abyste si karty vytiskli. Bude se vám s nimi během cvičení manipulovat lépe než třeba s tabletem.

Pozice hora



Pozice sluníčko



Pozice pes 



Pozice drak



Pozice žába



Pozice konvička



Pozice kámen



Snažte se vysvětlit dětem, že v józe je maximálně důležité přemýšlet jen a pouze nad cvikem. V každé pozici dbejte na to, abyste si vy i děti dopřáli několik řádně hlubokých nádechů. Pozice můžete dle libosti několikrát opakovat. Ze zkušenosti vím, že se mimořádné oblibě mezi dětmi těší žába, drak a pes. Možná je to těmi názvy, každopádně tuhle oblibu vítám. Zvlášť u psa, což je mimořádně významná figura pro protažení i posílení nejen zádových svalů. 

Ať vám jde společné cvičení “od ruky”.


Mohlo by Vás zajímat