Desaterem Školy zad ke zdraví a pohodě

Školu zad jsem založila, abych pomohla lidem najít cestu ke zdraví. Civilizační onemocnění dnes trápí kdekoho a bolesti zad stojí na stupínkách vítězů. Čas je neúprosný nepřítel všech, kteří tvrdě pracují a na cvičení a odpočinek jim nezbývá moc prostoru. Proto vzniklo Desatero Školy zad. Zkuste se řídit těmito doporučeními, pomalu a trpělivě. 

1. Držte se vzpřímeně

Lidé začali chodit vzpřímeně už před více jak 12 miliony let. Špatným držením těla při pohybu i při sezení si mnohdy zaděláte na pořádný problém. O zdravém sezení už jsem napsala x článků. Je to alfa a omega zdravých zad, protože ve většině případů je na vině sedavé zaměstnání. Mnohdy tak sedíme až 12hodin denně – v autobuse, v autě, doma u televize, v práci… Děsivé, že ano? Kdykoliv vás to trkne, zkuste se držet vzpřímeně. Jednoduché a účinné.

 

2. Opravujte pravidelně své držení těla

 Vadné držení těla se týká většiny z nás. Je to zlozvyk, který se díky sedavému způsobu života šíří jako lavina. Při tomto způsobu života zvyšujete v těle napětí. Dochází k přetížení jedněch svalových skupin a k oslabení jiných. Tato nerovnováha vás pak nutí při jakémkoliv pohybu vydat mnohem více energie, o bolestech ani nemluvě. Zamyslete se proto nad správným držením těla, dá vám to víc, než si myslíte. Jak se svalové dysbalanci vyhnout jsem popsala v tomto článku.

 

3. Co nejvíce se pohybujte

Pravidelný pohyb je cestou ke šťastnějšímu já. Netýká se to jen fyzična, ale i psychična. Pokud nemáte prostor na cvičení, zkuste si ho najít. Já osobně jsem velká milovnice Nordic walkingu. Pokud už si čas na cvičení nenajdete, snažte se alespoň chodit co nejvíce pěšky – do práce, se psem, po schodech… Uvidíte, jak se vám tělo odmění.

 

4. Seďte co nejméně, a když už sedíte, tak dynamicky

Věřte nebo ne, i správně sedět je velké umění. Co vlastně znamená sedět dynamicky? Přečíst si to můžete v mém článku.

 

5. Zvedejte břemena nejen svaly, ale i mozkem

Trénink pomáhá. Čím pravidelněji, tím lépe. Trénujte tělo i paměť. To je nejlepší cesta k čipernému stáří.



6. Nezapomínejte na udržování svalové rovnováhy

Svalová dysbalance je příčinou celé řady problémů. Přitom si stačí jen ušetřit trochu času a dopřát všem svalům trochu toho pohybu. Nemusíte přeci chodit daleko. Stačí si třeba stáhnout můj e-book a v pověnovat se sami sobě v klidu a pohodlí domova.

 

7. Trénujte denně tělo i duši zvádnutelnými cíli

Nikdo po vás nechce maximální výkony. Cvičte si pro radost, trénujte paměť, meditujte. Naši péči totiž nepotřebuje jen tělo, ale i naše mysl a duše. Nepřetěžujte se, dělejte jen to, co vám dělá radost. A s pohybem radost roste. Je to vědecky dokázáno.

 

8. Odlehčujte svá záda

Páteř je základním kamenem vašeho těla. Nezatěžujte ji. Odlehčit zádům můžete plaváním či jógou, nebo i správně nastavenou židlí ve vaší kanceláři.

 

9. Zařazujte při práci odlehčené a odpočinkové cviky

Práce, práce, práce… Trávíme v ní většinu svého času. Pojďte se ale naučit, že i při práci se dá odpočívat, popřípadě si jemně zacvičit. Prospěje to vašemu tělu víc, než si myslíte. Využijte pár minut vaší pauzy k protažení. Uvidíte, jak se vám uleví. Přečtěte si můj tip na kratičké odpočinkové cvičení, které můžete zařadit klidně i do pauzy na kávu.

 

10. Dělejte některé věci „jen“ pro pocit štěstí. Něco by měl člověk dělat pro peníze a něco pro radost

Dopřejte si v životě štěstí. Dělejte si radost maličkostmi. Rádi se procházíte po lese, pijete kávu v místní kavárně nebo si rádi zajdete do divadla? Tyto maličkosti jsou pro naši psychickou pohodu velmi důležité. Nezapomínejte na ně!




Mohlo by Vás zajímat